Повече за Лазертерапия

Лазертерапия

Употребата на светлина като лечебен метод датира още от древността. Първи такива доказателства са записани в древен Египет преди 4 000 години. През 1917 година Албърт Айнщайн разработва лазера на теория, като въз основа на нея през 1960 година лазерът е изобретен. Лазерната светлина е специална, защото е монохромна (съставена от един цвят), Кохерентна ( всички вълни имат еднакво трептение)и е насочена. Основополжникът на съвременната лазертерапия е доктор Ендре Мастер, който пръв наблюдава позитивният ефект на лазер с нисък интензитет използван върху обръснати мишки, чиято козина расте по- бързо когато е подложена на облъчване.

Лазертерапия

Лазертерапията е употреба на лазер с нисък интензитет върху части от тялото, които са наранени или повредени. За разлика от силните лазери използвани в медицината за разрязване на тъкани или лазерите използвани за премахване на окосмение, лазерите използвани в лазер терапията излъчват полезни фотохимични и фотобиологични взаимодействия, които могат да помогнат за облекчаване на болката или да възстановят повредена тъкан.

laser-therapy_2
Лазертерапия

Медицинската техника за лазертерапия работят на следният принцип, фотоните насочени от лазера проникват през вашата кожа и биват абсорбиран от специални компоненти на клетките, наречени хромофори. Механизмът е подобен на процеса на фотосинтезата при растенията, абсорбираните от клетките фотони са стимулирани да произвеждат повече енергия. По този начин повредената тъкан е снабдена с повече енергия, която спомага за по- бързо и качествено оздравяване. Този процес се нарича биостимулация.

Лазертерапия

Апаратите за лазертерапия излъчващи ниско и/или високоенергийни лазери дават възможност за целенасочено въздействие върху патологичния процес, като се използват определени режими на лазерните процедури. Те се определят от индивидуалните особености и реактивността на пациента и от неговите адапционни възможности.
Съвместното използване на различни лазерни източници (RED и IR лазери) с различни параметри, позволява да се постигне по-добър терапевтичен ефект.
Червеното лъчение въздейства върху дилатацията на съдовете и засилва кръвната циркулация. Тези промени съдействат за отстраняване на венозния застой, намаляване на пермеабилитета на съдовите стени и като следствие-потискане на ексудацията и намаляване на отока в тъканите. Лазерното облъчване има изразен обезболяващ ефект, дължащ се на способността на лъчението да потиска акционните потенциали на нервното възбуждане и трансмисията на болковите импулси. Лазерното лъчение стимулира регенеративния процес чрез диференциация на клетките и възстановяването на тяхната фукционална активност.

laser-therapy_2
Лазертерапия

Ето как влияе на вашето тяло медицинската техника за магнитотерапия

  • повишава се активностт на митохондрийте;
  • ускорява се енергетичния и пластичния обмен;
  • повишавасе активността на ферментите от цикъла на дишането;
  • подобрява се проницаемостта на биологичните мембрани;
  • намалява се ексудацията и оточността.
  • В резултат на възникващите триения на вътреклетъчните и тъканите частици се получава загряване на гранични повърхности, което не се усеща забележимо, но води до промяна на процесите на дифузия, увеличение на пермеабилитета на биологичните мембрани и засилване на обмяната на веществата в третираните тъкани.
  • Магнитното поле има противовъзпалителен, болкоуспокояващ, трофичен и съдоразширяващ ефект. Намалява емоционалното напрежение, подобрява кръвообращението и трофиката.
Лазертерапия

Инфрачервеното лъчение ускорява в дълбочина биологичните процеси, отстранява съдовия спазъм, ускорява кръвната циркулация, подобрява тъкания метаболизъм и окислителните процеси. С избора на различни честоти на повторение на импулсите се постигат и различните ефекти на лазерното въздействие – аналгетичен, регенериращ или противовъзпалителен.

Медициннското оборудване за лазертерапия може да се приложи:
• Самостоятелно като метод на избор или при непоносимост, неефективност от медикаментозно или друг вид физикално лечение, или при противопоказания за тяхното използване.
• Като допълнителен метод в комбинация с медикаменти или друг фактор на физикалната терапия.

laser-therapy_2
Лазертерапия

С апарати за лазертерапия могат да бъдат третирани следните забголявания:
1. Дегенеративни, възпалителни, травматични и професионални заболявания на опорно-двигателния апарат (артрозни, артритни, периартрити, миотендинози, тендовагинити, епикондилити, дистрозии, контузии, следфрактурни състояния и др.).
2. Заболявания на нервната система: плексити, радикулити, дископатии, неврити, херпес зостер, травматични лезии на периферни нерви и др.
3. Кожни заболявания — уртикария, невродермит, сърбящи дерматози, херпес симплекс, бавно зарастващи язви, рани, следоперативни рани, декубитуси и др.
4. Очни болести — вирусен и бактериален кератит, кератоконюнктивит, дистрофия на макулата, глаукома и др.
5. Акушеро-гинекологични заболявания: ерозио на маточната шийка, комплицирани рани след АГ операции, предракови изменения на маточната шийка и др.

Лазертерапия

Лазертерапията в козметиката
Чрез лазерното лъчение в козметиката се постига стимулиране на кръвообращението, подобряване метаболизма на клетъчната мембрана на кожните клетки, стимулация на подкожната мускулатура и с това – забавяне стареенето на кожата. При тези процедури могат да се използват различни подхранващи кремове, емулсии, гелове, антицелулитни кремове (след процедури с електростимулатор), подхранващи лосиони при сухи кожи и др.
С това се постигат следните ефекти:
• постепенно премахване на бръчките и цялостно подобряване на структурата на епидермиса;
• затваряне на порите;
• намаляване на кръговете под очите;
• подобряване на хидратацията на кожата;
• подобряване на състоянието на акнеидната кожа.

laser-therapy_2
Показания
Лазертерапия

Противопоказания
Злокачествени новообразувания, активна туберкулоза, инфекциозни болести, тиреотоксикоза, кръвни заболявания, сърдечносъдова и белодробна недостатъчност, декомпенсиран захарен диабет, напреднала атеросклероза на мозъчните съдове, бъбречна недостатъчност, болести на вътрешните органи в остър стадий, бременност и др.

Scroll Up