Повече за Ултразвукова терапия

ultra-sound-therapy
Ултразвукова терапия

Употребата на ултразвук във физиотерапията датира от четиридестте години на миналия век. Разрушителните свойства на ултразвук с висок интензитет разпознава Пол Ланжевен, френски физик, когато го заболява ръката държейки уред излъчващ ултразвук с висок интензитет посредством, който разрушава рибния пасаж намиращ се в опитния аквариум. През 1938 година Раймар Полман демонстрира терапевтичният ефект на ултразвукови вълни върху човешка тъкан. През 1942 година Лин и Пътнам успешно използват ултразвукови вълни , за да разрушат мозъчна тъкан при животни. Това се разглежда като най- ранният експеримент с ултразвук за терапевтични цели върху биологична тъкан. Тези първи експерименти спомагат за бъдещото усъвършенстване на медицинската техника за ултразвукова терапия. В днешни дни такова медицинско оборудване намира широк спектър от приложение във физиотерапията и рехабилитацията.

Ултразвукова терапия

Биологичните и терапевтични ефекти на медицинската техника излъчваща ултразвук се свързват с:
• механичната компонента на променливото ултразвуково налягане. То предизвиква в цитоплазмата вихрови движения, които лежат в основата на т.н. микромасаж на тъканите;
• абсорбацията на ултразвуковата енергия от тъканите и превръщането й в топлина. Затоплянето на гранични повърхности води до промяна на процесите на дифузия, увеличение на пермеабилитета на биологичните мембрани и засилване на обмяната на веществата в третираните тъкани;
• възможността чрез ултразвук да се внасят лекарствени вещества в организма, т.н. фонофореза, при което дори малки количества лекарствени вещества, въведени с помощта на ултразвук имат по-добро фармакологично действие отколкото при други методи.

KUP-200
ultra-sound-therapy
Ултразвукова терапия

Ултразвукът има:

• противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект;

• десенсибилизиращо и фибринолитично действие;

• симпатиколитичния ефект върху вегетативната нервна система, при болкови синдроми и синдром на дразнене на периферния моторен неврон като се повдига прагът на дразнене, намалява се възбудимостта и проводимостта.

Ултразвукова терапия

Техника при работа с ултразвуков апарат:
Важно условие е да се поддържа плътен контакт между излъчващата сонда и кожата на пациента. Наличието на въздух възпрепятства преминаването на ултразвуковата енергия в тъканите поради голямата разлика в акустичното съпротивление на тъканите и въздуха.
Като медиатори се използват високо визкозни течности с акустично съпротивление близко до това на тъканите (вазелин, течен парафин, соногел и др.) или обезгазена вода.

KUP-200
ultra-sound-therapy
Ултразвукова терапия

Основни методики за прилагане на ултразвукова терапия
Директна апликация – ултразвукът се въвежда чрез циркулярен масаж с плавни кръгови или линеарни движения, или чрез закрепване на излъчвателя над определен участък стационарно.
Индиректна апликация – използват се гумени мехури, пълни с обезгазена вода.

Ултразвукова терапия

Ултразвук в козметиката
Чрез ултразвук в козметиката се постига стимулиране на кръвообращението, подобряване метаболизма на клетъчната мембрана на кожните клетки, стимулация на подкожната мускулатура и с това – забавяне стареенето на кожата. При тези процедури могат да се използват различни подхранващи кремове, емулсии, гелове, антицелулитни кремове (след процедури с електростимулатор), подхранващи лосиони при сухи кожи и др.
С това се постигат следните ефекти:
• постепенно премахване на бръчките и цялостно подобряване на структурата на епидермиса;
• затваряне на порите;
• намаляване на кръговете под очите;
• подобряване на хидратацията на кожата;
• подобряване на състоянието на акнеидната кожа.

KUP-200
Scroll Up